Półmaraton to bardzo ważne wydarzenie w życiu każdego biegacza. Poza odpowiednim przygotowaniem treningowym, trzeba zadbać także o odpowiednie nastawienie oraz dietę, która dostarczy organizmowi wszystkich ważnych składników. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jak powinna wyglądać dobra dieta przed półmaratonem.
Dieta na dzień przed startem
Jeśli w Twoich planach jest udział w półmaratonie, na co dzień warto postawić na dietę ułożoną przez profesjonalistę. Także kwestię żywienia na kilka dni przed startem, warto omówić z dietetykiem. Jeśli chodzi o dietę na dzień przed półmaratonem, bardzo ważne jest to, aby zastosować dietę bogatowęglowodanową. Dzięki zastosowaniu takiego sposobu żywienia, optymalny poziom glukozy we krwi podczas biegu zostanie zachowany. Takie żywienie ma pozytywny wpływ również na odbudowę zapasów glikogenu mięśniowego już po zakończeniu biegu.
Wielu zawodników decyduje się na dodatkowe naładowanie energii przed startem. Warto unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, jak na przykład sklepowy sok czy słodycze. Jeśli chcesz zadbać o swój komfort i samopoczucie podczas biegu, przed startem zdecyduj się na spożycie na przykład banana. Owoc ten posiada średni indeks glikemiczny, jest świetną przekąską węglowodanową przed startem w półmaratonie.
Przed wyruszeniem do biegu nie należy spożywać napojów energetycznych, warto zrezygnować także z dużej ilości błonnika. Pamiętaj, że nie tylko dieta przed półmaratonem jest ważna. Również po biegu odpowiednie odżywianie ma znaczenie. Poniżej znajdziesz więcej przydatnych informacji na ten temat.
Po biegu – o tym warto pamiętać
Udział w półmaratonie to niemały wysiłek dla organizmu człowieka. Po zakończeniu biegu trzeba pamiętać o uzupełnieniu płynów. Poza wodą warto postawić na napoje izotoniczne, które szybko uzupełnią płyny w organizmie. Wybierając napój izotoniczny zwróć uwagę na skład produktu, a jeśli masz ochotę postaw na napój domowej roboty. Na blogach tematycznych znajdziesz wiele prostych przepisów na smaczny i odżywczy napój izotoniczny. Poza uzupełnieniem płynów po wysiłku, pamiętaj także o odbudowie glikogenu mięśniowego. Postaw na produkty o wysokim oraz średnim indeksie glikemicznym. Świetnie wówczas sprawdzą się na przykład miód, płatki kukurydziane, świeże owoce, a także owoce suszone. Pamiętaj, że odbudowa glikogenu mięśniowego powinna nastąpić w ciągu czterech godzin od zakończenia biegu w półmaratonie. Na dzień po biegu możesz powrócić do diety, która była stosowana przed półmaratonem. Pamiętaj, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane, dostarczały Twojemu organizmowi wszystkiego tego, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.