Przygotowanie idealnego ciasta wiąże się z przygotowaniem wysokiej jakości składników. Jeśli chcesz przygotować sernik – przygotowujesz twaróg, jeśli zaś stawiasz wszystko na makowca – mak również musi spełniać Twoje wymagania. Zdecydowanie są to najważniejsze produkty do przygotowania pyszności, jednak dodatki będące wisienką na torcie są również niezwykle ważne. Taki właśnie niuansem, na który podczas pieczenia ciast warto zwrócić uwagę jest dodatek ekstraktu z wanilii, który doskonale przyozdobi aromatem całe ciasto. Co najważniejsze, jego smak również będzie niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Zdecydowanie jest to najlepszy wybór!
Zastosowanie dodatków wzmacniających aromat i smak – czy to ma znaczenie?
W kuchni każdej gospodyni domowej istnieją maleńkie rzeczy, które zamieniają potrawy w coś niesamowitego. Podobnie jest w przypadku ekstraktu z wanilii – już jedna kropla jest w stanie zmienić smak i zapach dania, dając jej przy tym nowy charakter. Wanilia jest popularnym dodatkiem do większości dań, a co najważniejsze – nie tylko dań na słodko. Również wytrwane potrawy w połączeniu z wanilią zyskują nowy image.
W przypadku potraw na słodko – czy to wykwintne ciasta, smaczne torty lub naleśniki na słodko dodatek waniliowego ekstraktu może dodać wypiekom delikatnego aromatu. W zależności od zastosowanych kropel – intensywność tego zapachu może się zwiększać. Należy uważać, żeby nie przesadzić z ilością wanilii w potrawie, ponieważ jest to środek bardzo mdlący przy dużej ilości i zamiast spektakularnego efektu osiągnie się porażkę z kretesem.
Ekstrakt z wanilii można dodać z pewnością do masy sernikowej, masy na naleśniki lub kremów na bazie budyniu. Dodatkowo idealnie sprawdzi się jako zamiennik cukru wanilinowego, który przypomina w swoim aromacie wanilię, ale tak naprawdę nią nie jest. Ekstrakt można przygotować samodzielnie – wystarczy laskę wanilii wrzucić do gotującego się mleka, zaś mleko można potem przygotować do przygotowania domowego budyniu.
To gwarancja, że goście zostaną zaskoczeni niepowtarzalnym smakiem i aromatem potrawy.